Ιαπωνική εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την τιμητική της έχει η Ιαπωνική κουλτούρα από αυτή την Κυριακή 22 και έως το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα που κινείται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: τις αναπαραστατικές τέχνες, τη μουσική και την αρχιτεκτονική, ενώ ταυτόχρονα θα διεξάγονται παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους του Μεγάρου. Στο πρόγραμμα της εβδομάδας αυτής θα δούμε συναυλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, χορό, ακόμα και ιαπωνικές παραδοσιακές γεύσεις.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις της εβδομάδας:

22 Νοεμβρίου
Διάλεξη του Kένγκο Κούμα, του διάσημου ιάπωνα αρχιτέκτονα με την ιδιαίτερη οπτική που χαρακτηρίζεται από την απόπειρα συγκερασμού των σύγχρονων τάσεων με την εικαστική παράδοση της γενέτειρας του. Ο διάσημος ιάπωνας αρχιτέκτονας σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και κατόπιν στο Columbia της Νέας Υόρκης και είναι ο ιδρυτής του στούντιο αρχιτεκτονικής "Kengo Kuma & Associates". Τον χαρακτηρίζει η επαναστατική προσέγγιση της μνημειακής αρχιτεκτονικής και έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά βραβεία όπως το AIA DuPONT Benedictus Award για το έργο "Water/Glass", ΗΠΑ (1997), το International Stone Architecture Award για το "Stone Museum", Ιταλία (2001) και το α΄ βραβείο στο πλαίσιο της διοργάνωσης Spirit of Nature Wood Architecture Award (Φινλανδία, 2002).

22 - 28 Νοεμβρίου
Έκθεση αρχιτεκτονικής με έργα του Κένγκο Κούμα. Στο πλαίσιο της Έκθεσης διοργανώνονται συναντήσεις ελλήνων και ιαπώνων νέων αρχιτεκτόνων καθώς και workshops για φοιτητές αρχιτεκτονικής.

22 Νοεμβρίου
Συναυλία του Tokyo Ensemble που ιδρύθηκε το 2001 από τον διάσημο βιολονίστα και αρχιμουσικό Ζόζι Χάττορι, καλλιτεχνικό διευθυντή του Συνόλου. Με μοναδικό ύφος ερμηνείας, που συνδυάζει το γιαπωνέζικο ομαδικό πνεύμα με την προβολή καθενός μουσικού ξεχωριστά, το Σύνολο υποστηρίζει ένα εντελώς ιδιαίτερο ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει διασκευές έργων ειδικά για το Tokyo Ensemble. Με σολίστ την σοπράνο Μαρία Αλθέα Παπούλια το Σύνολο υπό τον Ζόζι Χάττορι, θα ερμηνεύσει έργα Τακεμίτσου, Ταίηλορ, Μότσαρτ και Ντβόρζακ.

22-28 Νοεμβρίου
Έκθεση και μπαζάρ ιαπωνικών βιβλίων σε συνεργασία με τη "Λέσχη του Δίσκου".


23-28Νοεμβρίου
Θέαμα εικονικής πραγματικότητας Toppan: Παρουσίαση σημαντικών αρχαιολογικών τόπων της Ιαπωνίας με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Η είσοδος στις παραστάσεις, που ξεκινούν από τι 11 το πρωί και επαναλαμβάνονται στις 12, 1, 5 και 6 το απόγευμα, είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

23 Νοεμβρίου
Οι ταλαντούχοι νέοι μουσικοί του Ergon Ensemble (Μουσικό Σύνολο του Φεστιβάλ Παξών - Συνεργασία με τη Μουσική Ακαδημία Ensemble Modern/IEMA) που στοχεύουν στην προβολή του ιδιαίτερα πρόσφατου διεθνούς ρεπερτορίου, εστιάζουν σε μια σειρά έργων σύγχρονων Ιαπώνων συνθετών.

24 Νοεμβρίου
Διάλεξη του διάσημου σύγχρονου Ιάπωνα συνθέτη Γιόρι-Άκι Ματσουντάιρα που στην πορεία της πολυετούς συνθετικής του δημιουργίας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο μουσικό σύστημα παράλληλο αλλά ταυτόχρονα ανεξάρτητο από την ευρωπαϊκή και αμερικανική σύγχρονη μουσική.


24 - 25 Νοεμβρίου
Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη μουσική διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου παρουσιάζει στα εργαστήρια σύγχρονης μουσικής έργα 12 νέων ταλαντούχων ελλήνων συνθετών εμπνευσμένα από την σχέση της Ανατολής με τη Δύση (12) ενώ στις 26 Νοεμβρίου έργα των Τόρου Τακεμίτσου, Γιόρι-Άκι Ματσουντάιρα, Λούκας Φος, Γιάννη Χρήστου, Έλιοτ Κάρτερ καθώς και μία παραγγελία του ΟΜΜΑ στον Δημήτρη Μαραγκόπουλου(Δυτικά του Τόκιο) σε πρώτη εκτέλεση. Στη συναυλία αυτή μετέχουν οι : Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο), Τηλέμαχος Κρεβάικας(βαρύτονος) και ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο).

25 Νοεμβρίου
Παρουσίαση-διάλεξη για το Σύγχρονο Ιαπωνικό Θέατρο με ομιλητές τους καθηγητές: Eichiro Hirata από το Πανεπιστήμιο Keio του Τόκυο, Χανς-Τις Λέμαν από το Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης και τη θεατρολόγο Ελένη Βαροπούλου.

25 & 26 Νοεμβρίου
Το χοροθέατρο Dumb Type του Κυότο παρουσιάζει το θέαμα " Voyage". Η χορογραφία "Voyage" αποτελεί παραγωγή συμπαραγωγή της ομάδας Dumb Type με το Κέντρο Χορογραφικής Ανάπτυξης της Τουλούζης, το Θέατρο του Στρασβούργου Le Maillon, το Maison des Arts της Κρετέιγ, το REDCAT (Roy & Edna Disney/CalArts Theater) του Λος Αντζελες και το Theater Drama City της Οσάκα με την υποστήριξη του Kyoto Art Center και του Biwako Hall της Σίγκα.

27 Νοεμβρίου
Παράσταση του παραδοσιακού κουκλοθέατρου "Shinnai Jooruri & Ηachioji Κuruma Νingyo" που ονομάστηκε έτσι επειδή ο καλλιτέχνης που παίζει τις κούκλες κάθεται πάνω σε ένα κάθισμα με ρόδες (rokuro-kuruma: μικρό ξύλινο κάθισμα με ρόδες, ningyo: κούκλα. Αντλεί τις ιστορίες του από την κλασική ιαπωνική λογοτεχνία ή από σημαντικά γεγονότα της πιο πρόσφατης περιόδου Έντο. Το "shinnai", ένα είδος αφηγηματικού τραγουδιού, δημιουργήθηκε από τον Tsuruga Wakasanojo I γύρω στα 1760 και περιγράφει τα ανθρώπινα συναισθήματα και πάθη. Οι δύο αυτές τέχνες (kuruma-ningyo και shinnai) αρχικά αποτελούσαν ξεχωριστές μορφές έκφρασης. Οι πρώτοι που τις παρουσίασαν μαζί ήταν ο Tsuruga Wakasanojo XI και ο Nishikawa Koryu IV. Ο πρώτος, εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαζί με το γιο τού Nishikawa Koryu IV, τελευταίο απόγονο του Koryu I, δημιουργού του κουκλοθέατρου kuruma-ningyo (μέσα περίπου του 19ου αιώνα).

27 Νοεμβρίου
Σακέ: Παρουσίαση & Γευσιγνωσία

28 Νοεμβρίου
Η λεπτεπίλεπτη τέχνη της ιαπωνικής ανθοδετικής

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη
Τηλέφωνο: 210 7222111

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...