Τα φιστίκια ξεφαντώνουν στην Αίγινα

Η γεύση του είναι συνδεδεμένη με το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού. Ενα σπουδαίο προϊόν με ονομασία προέλευσης όπως το φιστίκι (διότι περί αυτού ο λόγος) αποτελεί τον πυρήνα της διοργάνωσης ενός φεστιβάλ- πού αλλού;- στη γενέτειρά του, την Αίγινα. Γύρω από αυτό το προϊόν που κάνει διάσημη την Αίγινα επικεντρώνονται εκδηλώσεις εμπορικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα που στελεχώνουν το 1ο Φεστιβάλ Φιστικιού του νησιού. Με σκοπό να εξελιχθεί σε θεσμό και με αναφορά στη γιορτή Sagra del Ρistacchio της Σικελίας οι εκδηλώσεις του νέου φεστιβάλ αρχίζουν να πραγματοποιούνται από αύριο Πέμπτη 17 ως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Εδώ και έναν χρόνο μια ομάδα ανθρώπων ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην ιδέα της διοργάνωσης ενός φεστιβάλ για το φιστίκι, συγκροτούμενη από ανθρώπους που προέρχονται από κοινωνικούς, παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Αίγινας. Η ομάδα αυτή σύντομα μπήκε υπό την αιγίδα του δήμου και μετονομάστηκε σε Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ. Με σκοπό να προβάλει και να ενισχύσει την καλλιέργεια της φιστικιάς, να δημιουργήσει νέους εμπορικούς δρόμους και να παρουσιάσει τη λαογραφική-πολιτιστική κληρονομιά της Αίγινας μέσα σε κλίμα διασκέδασης και χαράς, η γιορτή αυτή, η οποία προγραμματίζεται να γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος της περιόδου της συγκομιδής των φιστικιών, περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα που αφορά πολλούς, ως αποτέλεσμα εθελοντικής προσφοράς: από εμπορικές εκθέσεις και αγροτικά σεμινάρια ως εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, συμπόσια, γαστρονομικές προτάσεις και πολλά δρώμενα για παιδιά. O ι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις άνοιξαν ήδη την αυλαία τους με συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και της Μελίνας Ασλανίδου, το «Fistiki Rally Αntica», σε διοργάνωση του Συλλόγου Κλασικού Οχήματος Αίγινας, με εκκίνηση από το λιμάνι της Αίγινας, καθώς και δύο εκθέσεις στο Λαογραφικό Μουσείο («Δρόμοι της φιστικιάς» και «Φιστικιά») με θέμα το ταξίδι της φιστικιάς στα πέρατα του κόσμου και τον ερχομό της στην Αίγινα μέσα από εργαλεία, φωτογραφίες, ιστορικά κείμενα και ντοκουμέντα και την καλλιέργεια του προϊόντος μέσα από φωτογραφίες αντίστοιχακαι οι δύο εκθέσεις διαρκούν ως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Αύριο περισσότεροι από 40 εκθέτες θα παρουσιάσουν στο λιμάνι της Αίγινας μια μεγάλη σειρά προϊόντων που παράγονται στο νησί με επίκεντρο το γνήσιο φιστίκι Αιγίνης, φρέσκο ή ψημένο. Πρόκειται για το επίσημο άνοιγμα των εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: θέατρο δρόμου από 60μελή ομάδα η οποία αναπαριστά τη συγκομιδή του φιστικιού, το παιδικό «Φιστικοχωριό» στον Πύργο Μάρκελλου με εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, οικολογικό εργαστήρι, παράσταση κλόουν, Καραγκιόζη, χοροθέατρο, θεατρικό παιχνίδι, «Fistikiart» με 14 ζωγραφισμένες φιστικιές που δημιουργούν έναν πανέμορφο φιστικεώνα, τη «Διαδρομή των καλλιτεχνών» με έργα πάνω από 30 ζωγράφων και γλυπτών σε διαφορετικά σημεία του ιστού της πόλης, αγροτικά σεμινάρια με ειδικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά στα κτήματά τους και μουσικές βραδιές. Ο Γιάννης Παπαντωνίου και το μουσικό σχήμα του θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στους μεγάλους έλληνες συνθέτες και ο Ανδρέας Κούνδουρος με ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων θα συνοδεύουν μουσικά τη «Γιορτή της Συγκομιδής». Οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας υπό τους ροκ ήχους του Φίλιππου Πλιάτσικα.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...