Easter ideas

Φυσική βαφή αυγών

θα χρειαστείτε

  • άσπρο ξύδι
  • κουτάλι
  • λάδι (καλαμποκέλαιο)
  • πατζάρια, για ροζ αυγά
  • άσπρα ξερά κρεμμύδια για πορτοκαλί αυγά
  • φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού για κίτρινα αυγά
  • φύλλα σπανακιού ή μαιντανός για πράσινα αυγά
  • μούρα για μπλέ αυγά
  • καφέ για καφέ αυγά

Για κάθε φυσική βαφή, βράστε νερό για μισή ώρα με τα υλικά που έχετε στην κουζίνα (ανάλογα με τα παραδείγματα πιο πάνω).
Στραγγίξτε το υγρό και βάλτε το πάλι στην κατσαρόλα - βράστε τα αυγά για ένα τέταρτο. Εάν τα αφήσετε περισσότερη ώρα στο υγρό, θα πάρουν πιο σκούρο χρώμα.

Για να μπορέσετε να δείτε την διαφορά της βαφής, αλλά και να δημιουργήσετε σχέδια, κολλήστε πάνω στα αυγά πριν τα τοποθετήσετε στο υγρό αυτό, καποια χαρτάκια με κολλητική ταινία ή σκέτη κολλητική ταινία, ή διαφανές βερνίκι νυχιών. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε φυλλαράκια πάνω στα αυγά και μετά να τα τυλίξετε με ένα ναύλον καλσόν έτσι ώστε να τα κρατάει στην θέση τους.
Όταν τα βγάλετε απο το υγρό ξεκολλήστε τα χαρτάκια/τις ταινίες και δείτε το αποτέλεσμα. Με ένα πανάκι ποτισμένο σε λίγο λάδι, γυαλίστε τα χρωματιστά σας αυγά.

Βάψτε τα αυγά σας με κηρομπογιές (απο 2 ετών)

Αφού βράσετε τα αυγά, ενώ είναι ακόμα ζεστά (περιμένετε μέχρι να έχουν θερμοκρασία που να μπορείτε να τα κρατήσετε στο χέρι σας) μπορείτε να τα ζωγραφίσετε με κηρομπογιά. Ειδικά εάν η κηρομπογιά είναι καλής ποιότητας (πχ λαδοπαστέλ), τα χρώματα θα είναι πολύ έντονα καθώς λιώνουν πανω στο αυγό και θα μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες τεχνικές (π.χ. τρίψτε τα χρώματα γύρω γύρω απο το αυγό - θα σχηματιστούν δαχτυλίδια?).

Χρώματα ζαχαροπλαστικής ή νερομπογιές (απο 3 ετών)

Αφού βράσετε τα αυγά, τοποθετήστε τα σε αυγοθήκες, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα ζωγραφίσουν γύρω γύρω χωρίς να τα κρατούν στα χέρια τους. Τι θα γίνει αν ζωγραφίσετε σε ένα αυγό το οποίο προηγουμένως διακόσμησατε με διάφορα σχέδια με κηρομπογιές? Τι θα γίνει εάν στάξετε πολλά χρώματα απο την κορυφή του αυγού? Τι θα γίνει εάν κολλήσετε διαφανή ταινία πριν ζωγραφίσετε τα αυγά και όταν στεγνώσουν την αφαιρέσετε?

Διακόσμηση άδειου κέλυφους αυγού (απο 7-8 ετών)

Ένας παραδοσιακός τρόπος διακόσμησης με τον οποίο θα μπορέσετε να κρατήσετε για χρόνια το έργο σας, είναι η ζωγραφική επάνω σε άδειο κέλυφος αυγού.

Σαπουνίστε καλά το αυγό, για να είναι καθαρό. Τρυπήστε με μια βελόνα το αυγό σε δύο μέρη, πάνω και κάτω. Κάντε την κάτω τρύπα του αυγού λίγο μεγαλύτερη (π.χ. πάχος όσο 3-4 βελόνες), απο την επάνω τρύπα (π.χ. πάχος όσο δυο τρείς βελόνες),
και αρχίστε να φυσάτε το αυγό απο την πάνω τρύπα.
Θα αρχίσει να αδειάζει και σε λίγη ώρα θα έχετε ένα άδειο κέλυφος αυγού. Θα είναι προτιμότερο να περιμένετε μια μέρα έτσι ώστε να στραγγίξει εντελώς το αυγό απο μέσα, πριν αρχίζετε να το ζωγραφίζετε.
Όποιο τρόπο και να επιλέξετε (νερομπογιές ή τέμπερες ή κολλάζ) φροντίστε να καλύψετε με μια στρώση ειδικού βερνικιού για να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου.

Εναλλακτική κατασκευή με κέλυφος αυγού (απο 5 ετών)

Ανοίξτε με προσοχή μερικά αυγά, (αυτά που θα χρησιμοποιήσετε για μια ομελέτα ή ένα κέικ πχ.) κρατήστε τα τσόφλια τους, πλύνετέ τα και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Όταν έχουν στεγνώσει κολλήστε πάλι το κάθε τσόφλι με το αντίστοιχο μισό του, με σελοτέιπ.

Χρησιμοποιήστε την απλή άσπρη κόλλα του εμπορίου για να κολλήσετε άσπρα κομματάκια χαρτιού
(απο χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας ή χαρτί υγείας) σε μερικές στρώσεις γύρω απο το αυγό.

Όταν το αυγό σας έχει στεγνώσει μπορείτε να το βάψετε και να το διακοσμήσετε.

Πείραμα με αυγά - Αυγά και η υγρή και στέρεη μάζα

Ποιό αυγό είναι βρασμένο και ποιο είναι ωμό?

θα χρειαστείτε

  • ένα καλά βρασμένο αυγό ( που να έχει κρυώσει και να έχει την ίδια θερμοκρασία με τα ωμά αυγά)
  • δυό ωμά αυγά

Δείξτε στο παιδάκι σας τα αυγά και ρωτήστε εάν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιό αυγό είναι το βρασμένο και ποιό το ωμό, χωρίς να τα σπάσουν.
Αφήστε τα να εξετάσουν τα αυγά μέχρι να κάνουν κάποια εκτίμηση ή να τα παρατήσουν και μετά πείτε τους ότι υπάρχει μια μυστική μέθοδος με την οποία θα μπορούν να ανακαλύπτουν ποιο αυγό είναι το βρασμένο.
Τοποθετήστε τα αυγά σε μια λεία επιφάνεια και στριφογυρίστε τα έτσι ώστε να γυρνούν γύρω απο τον εαυτό τους. Προσπαθήστε να καταφέρετε να γυρνούν και τα τρία ταυτόχρονα γύρω γύρω, και τότε ρωτήστε το παιδάκι σας ποιό αυγό είναι διαφορετικό.
Τα δύο ωμά αυγά κουνιούνται πέρα δώθε, ενώ το βρασμένο αυγό στριφογυρίζει γύρω γύρω. Ακουμπήστε τα αυγά την ώρα που γυρνούν - τα δύο ωμά αυγά θα συνεχίσουν να κουνιούνται πέρα δώθε, ενώ το βρασμένο αυγό θα σταματήσει εντελώς να κουνιέται απο την στιγμή που το σταματήσατε το στριφογύρισμά του.Όταν γυρνάτε τα ωμά αυγά γύρω γύρω, ο κρόκος και το ασπράδι κουνιούνται και αυτά μέσα στο κέλυφος του αυγού.
Η ορμή του στριφογυρίσματος κανει το εσωτερικό του αυγού που έχει υγρή μορφή να κουνιέται σε άλλο ρυθμό απο ότι το εξωτερικό του αυγού το οποίο είναι στέρεο. Έτσι, ακόμα και αν έχετε σταματήσει το ωμό αυγό, το εσωτερικό του, ο κρόκος και το ασπράδι δηλαδή, ακόμα κουνιούνται στον ρυθμό του στριφογυρίσματος.Το βρασμένο αυγό δεν συνεχίζει να κουνιέται μιας και το εσωτερικό του, αφού έβρασε, δεν είναι πια υγρό, πράγμα που σημαίνει ότι το εσωτερικό και το εξωτερικό του αυγού κουνιούνται στον ίδιο ρυθμό. Όταν το σταματάτε, δεν συνεχίζει να κουνιέται όπως το ωμό αυγό.

Μπορείτε να κάνετε ένα πείραμα με ένα μισογεμάτο ποτήρι νερό, κουνήστε το γύρω γύρω και τοποθετήστε το στο τραπέζι. Παρατηρήστε τι συμβαίνει. Το νερό συνεχίζει να γυρνά?
Κάντε το ίδιο και με ένα ποτήρι με αλεύρι.

ΤΟ ΘΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ ΣΤΗ Θ Ρ Α Κ Η

Ένα ωραίο δρώμενο από τη Θράκη, που σχετίζεται με την πίστη στην αναγεννητική δύναμη του αβγού, σε συνδυασμό με τη χριστιανική ανάσταση, διέσωσε η Ελπινίκη Σαραντή:

"Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, άνδρες με χρωματιστές σερβέτες στο κεφάλι, έβραζαν ένα αβγό, το κρεμούσαν με σπάγκο σε μία λάτα και πορπατούσαν σιγά-σιγά, έψαλλαν νεκρώσιμα, μοιρολογούσαν, έλεγαν του Χριστού το τραγούδι και το έκλαιγαν σαν να πήγαιναν πεθαμένο. Μπρος πήγαινε ένας καθισμένος σε γάιδαρο, γύριζαν όλο το χωριό, ύστερα ανέβαιναν σε ένα ύψωμα, που το έλεγαν Τουρμπέ και εκεί το παραχώνανε. Στη δεύτερη ανάσταση, πήγαιναν και το ξεπαράχωναν και ύστερα διασκέδαζαν με κρασί και τραγούδια".

Το θάψιμο του αβγού συμβόλιζε την ταφή του Χριστού, ενώ όταν αυτό ξαναρχόταν στο φως, οι χωρικοί γιόρταζαν την ανάσταση του Ιησού. Πάντως, τα πασχαλινά αυγά δεν είχαν πάντα χαρμόσυνο κόκκινο χρώμα. Στα σπίτια όπου πενθούσαν, βάφονταν μαύρα.

Πέραν των αβγών, τη Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζονται μέχρι σήμερα και τα τσουρέκια. Παλιότερα, όταν η πίστη διατηρούσε ακόμη κάποια στοιχεία δεισιδαιμονίας, μία από τις κουλούρες της Μεγάλης Πέμπτης φυλαγόταν στο εικονοστάσι για να καταναλωθεί την Πρωτομαγιά, καθιστώντας τα μέλη της οικογένειας άτρωτα από τα μάγια.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το πένθος κορυφώνεται. Ακόμη και σήμερα σε κάποια χωριά οι κάτοικοι δεν στρώνουν καν τραπέζι. Το "μενού" της Μεγάλης Παρασκευής αποτελείται από ένα πιάτο ξύδι, όπου όλοι βουτούν το ψωμί και το γεύονται, συμμεριζόμενοι το Θείο Πάθος. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου, που παλιότερα ελάμβανε χαρακτήρα διαγωνισμού μεταξύ των διαφόρων ενοριών για τον ομορφότερο στολισμό.

3 comments:

Μάτα said...

Με την φυσική βαφή αβγών μου θύμισες την γιαγιά μου που έβαφε πάντα τα αβγά της έτσι!

Καλή σου εβδομάδα!

astropeleki said...

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνεις! Δεν τα ήξερα τα περισσότερα!!!

Σημείωσε ότι για βαφή αυγών μπορεί να κάνει και το γκοφρέ χαρτί, το οποίο μέσα στο νερό βγάζει το χρώμα του. ;)

Potpouriart said...

Ευχαριστώ για την συμβουλή σου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...