Εκθέσεις

Idun Lisbet Storrud

Αυτό νιώθει ο θεατής βλέποντας τα κεραμικά της Νορβηγίδας κεραμίστριας Idun Lisbet Storrud , της οποίας η ατομική έκθεση εγκαινιάζεται στην Chili Αrt Gallery την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011.
Ο κόσμος έχει συνηθίσει στις «γυαλιστερές» επιφάνειες, στα θερμά φανταχτερά
χρώματα, στην τυποποιημένη διάπλαση της φόρμας , όταν σκέφτεται την κεραμική τέχνη.
Όμως η κεραμική δουλειά της Idun Lisbet κατάργησε το είδωλο της παραστατικής τέχνης. Συνέθεσε σε ασπρόμαυρη εικόνα την κλίμακα του χρώματος κι έκανε έτσι πιο οξυδερκή το στοχαστικό αίσθημα και την ψυχική λειτουργία του θεατή.
Επιχείρησε να αποκαλύψει το γνήσιο αίσθημα που κουβαλούν τα αντικείμενα, φορτισμένα
και ευαισθητοποιημένα από το αίσθημα του νου και της ψυχικής λειτουργίας του ανθρώπου.
Μεγάλη γκάμα διαστάσεων έχουν τα κεραμικά της, που περιλαμβάνονται στην έκθεσή της αυτή. Μνημειακές διαστάσεις έως και μικρές «εσωτερικής» καταναλώσης, διάσπαρτες μέσα στο χώρο της γκαλέρι, σαν μία νέα ανθρώπινη γεωγραφία που όμως εμπεριέχει ένα σχέδιο ανατροπής των στερεότυπων εικόνων του κόσμου μας.

Η έκθεσή της θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011.

Επιμέλεια έκθεσης Τζέννυ Τσουμπρή


Ακολουθεί κείμενο της καλλιτέχνιδας σχετικά με την δουλειά της καθώς και βιογραφικό της:

«Εργάζομαι με τα κεραμικά και την πορσελάνη. Και οι δύο τύποι αργίλων τοποθετούνται στους 1260 βαθμούς Κελσίου και δίνουν στο υλικό μεγάλη τεχνική αντοχή και επίσης το καθιστούν αδιάβροχο. Επιπροσθέτως τα βερνικώνω, άλλοτε ως μέρος της διακόσμησης κι άλλοτε για πρακτικούς λόγους. Μερικές φορές τα αφήνω χωρίς επιπλέον υάλωμα εξωτερικά. Αντ' αυτού γυαλίζω την επιφάνεια με μια λεία πέτρα, ενόσω το αντικείμενο είναι ακόμα υγρό. Αυτό παρέχει μια επιφάνεια λιγότερο γυαλιστερή που είναι επίσης ευχάριστη στο άγγιγμα.
Σχεδόν όλη η κεραμική μου διαμορφώνεται στη ρόδα του αγγειοπλάστη, που στόχο έχει να «λειτουργήσουν» ως χρηστικά αντικείμενα, ως δοχεία ή κύπελλα.
Τα «κόβω», τα «λυγίζω» προκειμένου να δοθεί μια καλύτερη λειτουργία ή μια πιο ενδιαφέρουσα μορφή. Άλλες φορές χρησιμοποιώ αυτές τις κλασσικές μορφές ως βάση για τις ασπρόμαυρες διακοσμήσεις μου. Αυτές οι διακοσμήσεις επιτυγχάνονται χρησιμοποιώντας πατρόν από χαρτί το οποίο υγραίνω και επικολλώ στο νωπό κεραμικό. Εφαρμόζω μαύρο χρώμα σε ολόκληρη τη φόρμα και μετά αφού αφαιρέσω τα πατρόν εμφανίζεται το άσπρο χρώμα του αργίλου. Μερικές φορές υπογραμμίζω τις μορφές με σκιάσεις.
Τα διακοσμητικά μου στοιχεία είναι είτε ένα επαναλαμβανόμενο σχέδιο, είτε μια σύνθεση. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για μία τεκταινόμενη διαδικασία γύρω από το βάζο ή το πιάτο. Η έμπνευση προέρχεται κυρίως από αυτή την ίδια τη διαδικασία.
Αρχίζω με ένα σχέδιο τυχαία Το γυρίζω, το κόβω, προσπαθώ να το συνδυάσω με άλλες μορφές, έως ότου εμφανίσθεί κάτι που με ενδιαφέρει. Τότε μπορώ να αρχίσω να επικολλώ τα σχέδια στη μορφή. Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας βλέπω συχνά τη δυνατότητα χρήσης τους και σε μελλοντικά κομμάτια της κεραμικής και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η διεργασία.

Εάν μπορώ να δημιουργήσω κάτι που είναι απροσδόκητο αλλά συγχρόνως και προφανές, τότε ξέρω ότι είμαι στο σωστό δρόμο.»
Από 4/11 μέχρι 3/12
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 11 π.μ.-8.30 μ.μ., Σαβ. 12 το μεσημέρι-6 μ.μ.


Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, 2107292564, 6936755550, www.chiliart.gr, info@chiliart.gr

"Τα κτήρια της Τράπεζας της Ελλάδος"

Από 15/9 μέχρι 27/11. Εγκαίνια: 14/9.
Ώρες λειτουργίας: Τετ. Πεμ. Κυρ. 10 π.μ. - 6 μ.μ. Παρ, Σάβ. 10 π.μ. - 10 μ.μ.

Ελεύθερη είσοδος:
• Κάτοχοι κάρτας ανεργίας
• Νέοι κάτω των 22 ετών
• Άτομα με ειδικές ανάγκες
• Ξεναγοί
• Μέλη του ICOM
• Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη


Στην Έκθεση θα παρουσιαστούν οι συμμετοχές στους τρεις πολύ σημαντικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς του Κεντρικού και των υποκαταστημάτων της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, καθώς και σχέδια και φωτογραφίες (εποχής και πρόσφατες) και των 27 υποκαταστημάτων της Τράπεζας στη χώρα.

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 2103453111, www.benaki.gr

"Andy Holden"

Από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου.
Ώρες λειτουργίας: Τετ. Πεμ. Κυρ. 10 π.μ. - 6 μ.μ. Παρ, Σάβ. 10 π.μ. - 10 μ.μ.


Ελεύθερη είσοδος:
• Κάτοχοι κάρτας ανεργίας
• Νέοι κάτω των 22 ετών
• Άτομα με ειδικές ανάγκες
• Ξεναγοί
• Μέλη του ICOM
• Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη


Το έργο που θα δημιουργήσει ο Andy Holden για το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει τη διερεύνηση ζητημάτων που ξεκίνησε να επεξεργάζεται στην έκθεσή του στην Tate Britain το 2010.

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 2103453111, www.benaki.gr

"Νίκος Χουλιάρας"

Από 16/10 μέχρι 15/1. Εγκαίνια: 15/10.
Ώρες λειτουργίας: Τετ. Πεμ. Κυρ. 10 π.μ. - 6 μ.μ. Παρ, Σάβ. 10 π.μ. - 10 μ.μ.


Ελεύθερη είσοδος:
• Κάτοχοι κάρτας ανεργίας
• Νέοι κάτω των 22 ετών
• Άτομα με ειδικές ανάγκες
• Ξεναγοί
• Μέλη του ICOM
• Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη


Η αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιάσει για πρώτη φορά συγκεντρωμένες όλες τις πτυχές του έργου του Νίκου Χουλιαρά, με έμφαση στην εικαστική του δημιουργία.

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 2103453111, www.benaki.gr
Daniel Silver, "Letting Go"

Από 11/9 μέχρι 29/10

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 12 μ.-6 μ.μ. Σάβ. 12 μ.-4 μ.μ.

Η AMP έχει τη τιμή να παρουσιάσει την πρώτη ατομική έκθεση στην Αθήνα του Λονδρέζου καλλιτέχνη Daniel Silver.

AMP, Επικούρου 26 & Κορύνης 4, Αθήνα, 2103251881 (α' όροφος)

Κλείτος Κύρου

Από 7/10 μέχρι 20/11

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10 π.μ.–2 μ.μ.
Τετάρτη & Παρασκευή 6 – 8 μ.μ., Σάββατο 12-2 μ.μ.

Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Θεσσαλονικιού ποιητή, η έκθεση έρχεται να μας γνωρίσει μία ακόμη πλευρά της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του: την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία από τα εφηβικά ακόμη χρόνια του.

ΜΙΕΤ, Μέγαρο Εϋνάρδου Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, Ομόνοια, 2103234267, 2105223101, www.miet.gr, miet2@otenet.gr

"Θεολογίες του μοντέρνου"

Από 28/9 μέχρι 20/10

Ώρες λειτουργίας: Πέμ.-Κυρ. 11.30 π.μ.-2.30 μ.μ. Τρ.-Παρ. 6-10 μ.μ.

Η έκθεση εκκινεί από το έργο του Κόντογλου και των επιγόνων του. Μέσα από αυτό δημιουργούνται αρκετοί αστερισμοί και τίθενται ποικίλα ερωτήματα. Παρουσιάζονται έργα του ιδίου καθώς και μαθητών του που ακολούθησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις διδαχές του όπως του Ράλλη Κοψίδη και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.

Χώρος Τέχνης “William James”, Υμηττού 64, Χολαργός, 2106534326, www.wjames.gr

Arslan Sukan,“Few meters away from the mood”
Η έκθεση φωτογραφίας του Arslan Sukan, με τίτλο “Few meters away from the mood”, θα παρουσιαστεί στη γκαλερί Μπαταγιάννη τη Τρίτη 8 Νοεμβρίου και έως τις 3 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα.
Η ανθρώπινη ανάγκη για διαφυγή και αναδιαμόρφωση της πραγματικότητας αλλά και η θέση του ατόμου στη σύγχρονη κοινωνία και ο τρόπος ζωής του είναι βασικοί άξονες στο έργο του Arslan Sukan, οι φωτογραφίες του οποίου ισορροπούν ανάμεσα στη πραγματικότητα και τη μεταμόρφωση της . Απομονώνοντας αρχιτεκτονικά κυρίως στοιχεία, τα οποία παρουσιάζει ως σύμβολα μιας ανθρώπινης ανάγκης σε αυτή τη νέα του δουλειά – σε αντίθεση με σκηνές από την καθημερινότητα και τη φύση που κυριαρχούσαν σε προηγούμενες σειρές του καλλιτέχνη – ο Sukan στοχεύει και πάλι στην αισθητική εναρμόνιση της αβεβαιότητας που καθορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη και της προσπάθειας της να επιβιώσει μέσα σε αυτή τη νομοτέλεια. Το μαύρο περιβάλλει τις περισσότερες συνθέσεις συμβολίζοντας τον φόβο της αβεβαιότητας, ενώ το άσπρο και το φώς την ελπίδα της προσπάθειας και της νέας προοπτικής. Με αφαιρετική ματιά, αποτέλεσμα του συνδυασμού της παραδοσιακής φωτογραφικής τεχνικής με την ψηφιακή επεξεργασία, και με έντονη την υπόνοια της ανθρώπινης παρουσίας, οι φωτογραφίες αυτές παίζουν με τις διαστάσεις, τη προοπτική και το φώς προσδίδοντας έτσι μια άλλη αντίληψη της πραγματικότητας.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελευθερία Τσέλιου



Από 8/11 μέχρι 3/12
Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Παρ. 11 π.μ. - 2 μ.μ. & 6 - 9 μ.μ., Σάβ. 11 π.μ. - 3 μ.μ.


Batagianni gallery, Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι, Αθήνα,210361818, info@batagiannigallery.com, eleftheria@batagiannigallery.com,
www.batagiannigallery.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...