Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε ανέργους

Ψυχοθεραπείες κατά των τραυμάτων που προκαλεί η οικονομική κρίση και μάλιστα δωρεάν προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Σε μια εποχή που πληθαίνουν οι Ελληνες που «χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους» και «δεν ξέρουν τι μας ξημερώνει αύριο», εθελοντές ψυχίατροι και ψυχολόγοι της Θεσσαλονίκης προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη σε δημότες για να διαχειριστούν το βάρος που τους έχουν προκαλέσει η απώλεια της εργασίας, οι απανωτοί φόροι, οι περικοπές σε μισθό και σύνταξη.

Η αύξηση της προσέλευσης ατόμων το τελευταίο διάστημα σε ιατρεία ψυχικής υγείας σε ποσοστό που φτάνει το 30% σε σύγκριση με πέρυσι αποτέλεσε την αφορμή για ομάδα ψυχολόγων - ψυχιάτρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι απευθύνθηκαν στον δήμο για να δημιουργήσουν αφιλοκερδώς και σε εθελοντική βάση ένα δίκτυο ψυχολογικής υποστήριξης.

«Προχωρήσαμε στη δημιουργία πιλοτικού προγράμματος που κατ’ αρχήν θα αποτυπώσει την έκταση του φαινομένου στις έξι δημοτικές κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα προσφέρει υποστήριξη», λέει η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Προστασίας του Πολίτη κα Καλυψώ Γούλα. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας «Ego Ideal» κάθε δημοτική κοινότητα θα συγκροτήσει ομάδες των 15 ατόμων για να ακολουθήσουν κατόπιν δωρεάν συνεδρίες από τις 21 Νοεμβρίου και για έξι εβδομάδες από 12 ψυχιάτρους - ψυχολόγους.

Οι ειδικοί μιλούν για την επιδείνωση ενός φαινομένου ως απόρροια της κρίσης με κύρια χαρακτηριστικά -όπως διαπιστώνονται στην κλινική πράξη και στις ατομικές συνεδρίες- την «αίσθηση ανατροπής των πάντων», την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Το φαινόμενο είναι των τελευταίων δύο χρόνων και εντονότερο το τελευταίο 6μηνο.

«Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας» λέει ο ψυχολόγος - ψυχίατρος κ. Φιλ. Κουνιάκης, που συμμετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα, «επιχειρούμε να βοηθήσουμε στο πώς προσαρμοζόμαστε στις νέες καταστάσεις, πώς αντιμετωπίζουμε ένα τραύμα είτε είμαστε οικογενειάρχες είτε νέοι με ελπίδες, πώς απέναντι στην πίεση των νέων καταστάσεων αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες - λύσεις».

Αυτοί που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη δεν είναι πάντως κατ’ ανάγκην άτομα που έχασαν τη δουλειά τους. «Στην πλειονότητά τους είναι άνδρες που βιώνουν ένα καθεστώς αβεβαιότητας, που λένε ότι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο, αν θα είμαστε στο ευρώ ή στη δραχμή, αν θα υπάρχει η δουλειά τους, αν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικογένειάς τους. Ατομα που φοβούνται ότι θα βρεθούν εκτεθειμένα, ενώ επί σειρά ετών φρόντιζαν να είναι απολύτως τυπικά στις υποχρεώσεις τους» λέει ο κ. Κουνιάκης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο τους άνδρες, επειδή νιώθουν ότι απειλείται ο ρόλος τους ως τροφού της οικογένειας.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...