Σεμινάρια για παιδαγωγούς

Μουσικοθεραπεία

Πληροφορίες για το σεμινάριο
Θεματική ενότητα: Σεμινάρια εναλλακτικών θεραπειών
Τίτλος σεμιναρίου: Μουσικοθεραπεία
Εισηγητής: Σοφία Λάτσινου - Δημήτρης Ψύχας
Δυνατότητα e-learning: ναι
Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου - επικοινωνία: Αθήνα (Πατησίων 216)
Χρονική διάρκεια σεμιναρίου: 2 ώρες/εβδομάδα για 12 μήνες
Κόστος σεμιναρίου: 69 ευρώ/μήνα +ΦΠΑ
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε… ...στις συχνές ερωτήσεις


Εισηγήτρια: Σοφία Λάτσινου
Απόφοιτος του Ελληνικού Ωδείου Πατρών (πιάνο και θεωρητικά). Από το 1986, μόνιμη συνεργάτης στα καλλιτεχνικά δρώμενα του Δήμου Αθηναίων. Εκπροσώπησε τη χώρα μας το 1990 στο Μαρόκο με Ορχήστρα Νέων, το 1992 στην Κύπρο και το 1994 στο Φεστιβάλ Αρχαίας Τραγωδίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Kollege at old Westbury) από το οποίο και πήρε το 1995 την ειδικότητα της συμπαντικής μουσικής-ψυχοακουστικής. Το 1994 γίνεται εισηγήτρια στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Μέγαρο Μουσικής και συνίδρυσε τη Μουσική Σχολή «Φθογγόσημο» και το 1997 το Ωδείο «Όπερα». Την ίδια χρονιά εργάστηκε για 2 χρόνια, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, στο ψυχιατρικό τμήμα, στο πιλοτικό πρόγραμμα Νοσοκομείο Ημέρας Εφήβων. Το 1998 ανέλαβε τη συγκρότηση Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και από το 1999 έως και σήμερα έχει ομάδα Α.Μ.Ε.Α., στην οποία και εργάζεται ως μουσικοθεραπεύτρια. Από το 2006 διδάσκει στην σχολή Μουσικοθεραπείας στο Ωδείο Όπερα.

Απευθύνεται: Σε ενδιαφερόμενους από 18 ετών και άνω και συγκεκριμένα σε σπουδαστές, φοιτητές, μουσικούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, γονείς και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν.
Περιγραφή του αντικειμένου:
Η μουσικοθεραπεία είναι ένα αναγνωρισμένο πολυδιάστατο επάγγελμα υγείας που χρησιμοποιεί τη μουσική για να αντιμετωπίσει τις σωματικές, ψυχολογικές, γνωσιακές και κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων. Είναι η επιστήμη που ερευνά μέσα από την μουσική τις θεραπευτικές της δυνατότητες και δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Εφαρμογές της μουσικοθεραπείας βρίσκουμε στην ρύθμιση του κυκλοφορικού, της αρτηριακής πίεσης, του αναπνευστικού, της γενικότερης σωματικής και ψυχικής υγείας, των ψυχοσωματικών διαταραχών (άγχος, στρες, φοβίες κ.ά.) στην καλή εξέλιξη της κυήσεως, στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, στις μετεγχειρητικές διαταραχές κ.ά. Η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται σε νοσοκομεία, κλινικές, παιδικούς σταθμούς, σχολεία (ειδικά και μη), κοινοτικά κέντρα διανοητικής υγείας, κέντρα αποθεραπείας από κατάχρηση βλαβερών ουσιών, κέντρα επανένταξης, γηροκομεία, κέντρα αρωγής, φυλακές, ιδιωτικά ιατρεία και σε όλους τους τομείς εναλλακτικής ιατρικής.
Το Sound Healing είναι μία επιστήμη, η οποία μελετά τις επιδράσεις του ήχου στον ανθρώπινο οργανισμό και ψυχισμό. Ανήκει στην ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου, έχει εφαρμογές στον χώρο τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής υγείας, καθώς και στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης. Έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε παθήσεις όπως Σύνδρομο Αυτισμού, Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Alzheimer, Ρευματοπάθειες, Νόσος του Parkinson, Κατάθλιψη, Σχιζοφρένεια και πολλές άλλες.Το Sound Healing έχει τόσο ομαδικές, όσο και ατομικές εφαρμογές.
Στο σεμινάριο αναλύονται τα παρακάτω θέματα:

Θεωρία της μουσικοθεραπείας
Ψυχονευρολογία εφαρμοσμένη στην τέχνη
Μουσικοθεραπεία σε ομάδα
Αναπτυξιακή ψυχολογία
Γνωστική ψυχολογία των κινήτρων
Ψυχολογία της προσωπικότητας και των ατομικών διαφορών
Μουσική παιδαγωγική
Οργανογνωσία
Διαπολιτισμική παραδοσιακή μουσική
Θεωρία του Sound Healing
Γεωμετρία (ως κλάδο της φιλοσοφίας και κοσμολογίας)
Βιογεωμετρία (ασχολείται με την ενέργεια των σχημάτων)
Μαθηματικά (για την σχέση των διαστημάτων των ηχητικών δονήσεων)
Φυσική (ακουστική, κβαντοφυσική)
Ιατρική (αναφορές σε σχετικές με τον ήχο έρευνες)
Ψυχολογία της μουσικής
Ψυχοακουστική (νευροεπιστήμες)
Φιλοσοφία (φιλοσοφικές θεωρήσεις και σχολές που χρησιμοποιούν τον ήχο ως εργαλείο προσωπικής εξέλιξης και θεραπείας)
Ιστορία (αναφορές σε ιστορικά σχετικά γεγονότα και πρόσωπα)
Μουσική (η εσωτερική διάσταση της Μουσικής, Μουσικά διαστήματα και οι επιδράσεις τους)
Διαλογισμός (τεχνικές από διάφορες παραδόσεις και σχολές)

Τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης Κέντρου Σεμιναρίων: 210 8661688

Δραματοθεραπεία

Πληροφορίες για το σεμινάριο
Θεματική ενότητα: Σεμινάρια εναλλακτικών θεραπειών
Τίτλος σεμιναρίου: Δραματοθεραπεία
Εισηγητής: Ερωφίλη Λέκκα
Δυνατότητα e-learning: όχι
Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου - επικοινωνία: Αθήνα (Πατησίων 216)
Χρονική διάρκεια σεμιναρίου: 2 ώρες/εβδομάδα για 12 μήνες
Κόστος σεμιναρίου: 69 ευρώ/μήνα +ΦΠΑ

Απευθύνεται: Σε ενδιαφερόμενους από 18 ετών και άνω και συγκεκριμένα σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, φοιτητές, γονείς και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν. Περιγραφή του αντικειμένου: Η δραματοθεραπεία είναι αναγνωρισμένη μέθοδος ψυχοθεραπείας που μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο σωματικές όσο και ψυχικές διαταραχές, να βοηθήσει καταλυτικά τον άνθρωπο να αναπτύξει και να εξελίξει την αυτοοργάνωση και την αυτοεκτίμησή του, καθώς και να συμβάλλει δραστικά και αποτελεσματικά στην σωστή αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών επικοινωνίας και συμπεριφοράς απέναντι στους συνανθρώπους του. “Παίζω” θέατρο... αναπαράγω και αναπαριστώ ζωντανά άλλες φορές πραγματικά και άλλες, πάλι, φανταστικά γεγονότα. Το θέατρο, ως μορφή τέχνης, σκοπό έχει την ψυχαγωγία ενός ζωντανού κοινού που στην πλοκή και στους επί σκηνής χαρακτήρες αναγνωρίζει κάτι από το Εγώ ή ανακαλύπτει κάτι για τον Άλλο. Το ίδιο παιχνίδι αναγνώρισης και ανακάλυψης, όχι πια ως θεατές, αλλά ως συμμέτοχοι στη θεατρική πράξη, όχι ως απαθείς δέκτες αλλά ως ενεργά μέλη μιας θεατρικής ομάδας, ξεκινάμε στη Δραματοθεραπεία. «Παίζοντας» θέατρο, ανακαλύπτουμε τον κόσμο γύρω μας, σε ένα βαθμό συνείδησης και εμβάθυνσης που οι ταχείς ρυθμοί, οι ανακυκλούμενες εμπειρίες και καταστάσεις της καθημερινής μας ζωής και οι αποκρυσταλλεμένες και αμετακίνητες απόψεις συνήθως δεν μας επιτρέπουν. Στο θέατρο δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε, πειραματιζόμαστε ελεύθερα, άλλες φορές ενστερνιζόμαστε και άλλες απορρίπτουμε, ανοίγουμε τα μάτια και κοιτάμε με «άλλο βλέμμα» τις «ζωές» δίπλα μας, τις διαφορετικές «αλήθειες» των συνανθρώπων μας! Αντιλαμβανόμαστε ότι η πραγματικότητα φωτίζεται με διαφορετικό τρόπο, κάθε φορά που η “οπτική γωνία” αλλάζει. Η πραγματικότητα, τελικά, μπορεί να φωτιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους! Με τον δικό μου, των αγαπημένων μου προσώπων, των συναδέλφων μου, των συνανθρώπων μου... Ενσαρκώνοντας ένα ρόλο μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να ανασύρουμε, να νιώσουμε και να βιώσουμε στοιχεία και χαρακτηριστικά τόσο του Εγώ όσο και του Άλλου και μέσα σε ένα ασφαλές και δημιουργικό πλαίσιο να αποδεχθούμε, να συγκρίνουμε και να επιλέξουμε! Να μεταμορφωθούμε!!! Ο εσωτερικός διανοητικός και συναισθηματικός μας κόσμος «δουλεύεται» μέσω θεατρικής και γενικά καλλιτεχνικής δραστηριοποίησης και πρακτικών. Τα όνειρα, οι επιθυμίες, τα άγχη, οι φόβοι και οι φαντασιώσεις παύουν να είναι παγιδευμένα και βρίσκουν διέξοδο, αποτυπώνονται κυριολεκτικά ή συμβολικά στο προϊόν της Τέχνης μας δίνοντας μας μια λιγότερο ή περισσότερο “καθαρή” εικόνα του. Αναγνωρίζοντας, μέσα σ' αυτήν την εικόνα, όλα αυτά που νιώθουμε και αφήνοντάς τους χώρο ή απεγκλωβίζοντας τα θα είναι ευκολότερο σε μια δεύτερη φάση να βρούμε τον δρόμο που οδηγεί στο να κατανοήσουμε και τους συνανθρώπους μας. Με δυο λέξεις: Αυτογνωσία και εν-συναίσθηση.
Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της δραματοθεραπείας, ενισχύει την προσωπικότητα ενώ ταυτόχρονα αποβάλλει αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις που μπλοκάρουν τη συνείδηση και κάνουν την καθημερινότητα σε πολλούς από εμάς αβάστακτη ειδικά όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν σύγχρονες μορφές δυσκολιών και προβλημάτων όπως είναι η εσωτερική μοναξιά, η έλλειψη φίλων και ενδιαφερόντων, η αίσθηση ότι δεν μας καταλαβαίνει το επαγγελματικό, φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον, το άγχος, η αγωνία της επίτευξης στόχων, επιθυμιών, τα προβλήματα σχέσεων, χωρισμών, πένθους, κατάθλιψης, φοβιών, ντροπής κ.ά.
Τα μαθήματα που διδάσκονται στην δραματοθεραπεία είναι: Εισαγωγή στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και δράση της δραματοθεραπείας στον ανθρώπινο οργανισμό, ψυχονευρολογία εφαρμοσμένη στην τέχνη, γενική επισκόπηση και πεδία εφαρμογής (νοσοκομεία, κλινικές, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, κέντρα διανοητικής υγείας, κέντρα αποθεραπείας από κατάχρηση βλαβερών ουσιών, γηροκομεία, φυλακές, ιδιωτικά ιατρεία). Η δραματοθεραπευτική πορεία, πού εφαρμόζεται και τι γνώσεις και δεξιότητες πρέπει να έχει ο δραματοθεραπευτής, αναπτυξιακή ψυχολογία, αυτογνωσία, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, ψυχολογία της προσωπικότητας και των ατομικών διαφορών. Η σχέση της θεατρικής πρακτικής στην λύση καθημερινών ψυχολογικών προβλημάτων όπως είναι το άγχος και οι φοβίες, καθώς και τρόποι ρύθμισης του συναισθήματος και της συμπεριφοράς του ανθρώπου. Η δύναμη και η αποτελεσματικότητα της θετικής σκέψης και της αυτογνωσίας στις δραματοθεραπευτικές εφαρμογές. Ειδικότερα διδάσκονται:
Στο σεμινάριο αναλύονται τα παρακάτω θέματα:

Τεχνικές αναπνοής
Σωστή εκφορά του λόγου
Παντομίμα
Θεατρική έκφραση
Ζωγραφική-κολάζ-κουστούμια-decor
Κατασκευή μάσκας-Μακιγιάζ
Μουσική επιμέλεια
Εξωτερίκευση και έκφραση συναισθημάτων
Αποδοχή της ατομικότητας
Παιχνίδια ρόλων
Ομαδικότητα
Παιγνιοθεραπεία-Ψυχόδραμα
Αναπτυξιακός αυτοσχεδιασμός

Τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης Κέντρου Σεμιναρίων: 210 8661688

Βασικοί θεραπευτικοί παράγοντες στην Παιγνιοθεραπεία και τεχνικές εφαρμογής σε παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες

Κατηγορία: Εκπαίδευση, Παιδαγωγικά, Παιδική & Εφηβική Ψυχολογία / Σχολή Γονέων
Εισηγητής: Αναστασία Πετρακοπούλου, παιδαγωγός, παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ
Τατιάνα Ρόμπερτσον, ψυχολόγος, παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ

Σε ποιους απευθύνεται:
Το προτεινόμενο Σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν Ψυχολόγοι, Εκπαιδευτικοί, Νηπιαγωγοί, Κοινωνικοί λειτουργεί, γονείς και άτομα που ασχολούνται με παιδιά.

Σκοπός:

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να έρθουμε σε επαφή με τον δημιουργικό μας εαυτό , να διερευνήσουμε και να βιώσουμε τη θεραπευτική δύναμη του παιχνιδιού και να ενσωματώσουμε τεχνικές εφαρμογής της παιγνιοθεραπείας τόσο στην επαγγελματική όσο και στην καθημερινή μας ζωή.

Περιγραφή:

Η Παιγνιοθεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας που στηρίζεται στην φυσική ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι. Θεωρεί το παιχνίδι ως την κυριότερη μορφή φυσικής και αβίαστης διαδικασίας μάθησης και ως τον αμεσότερο τρόπο απελευθέρωσης του παιδιού από εντάσεις. Βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν, να εξερευνήσουν τα συναισθήματα τους, την δημιουργικότητα τους και να κατανοήσουν τις καταστάσεις που βιώνουν.

Μεθοδολογία
Το σεμινάριο είναι βιωματικό και θεωρητικό και συμπεριλαμβάνει δημιουργικές τεχνικές και παιχνίδι. Στην συνέχεια θα αναλύσουμε το θεωρητικό υπόβαθρο της Παιγνιοθεραπείας και θα την πλαισιώσουμε με την μελέτη περιπτώσεων.

Στοιχεία Διεξαγωγής
Έναρξη: 22/10/2011
Λήξη: 22/10/2011
Πόλη: ΑΘΗΝΑ
Tόπος: Φιλίππου Λίτσα 5, Χαλάνδρι
10.30-14.30

Τηλέφωνα Επικοινωνίας
210/6816716
Τιμή συμμετοχής: 45 και 40 για σπουδαστές

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Θεραπευτική Ιππασία

Αίτηση συμμετοχής στο site www.trag.gr
Απευθύνεται σε φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές

Περιλαμβάνει: Πρακτική και Θεωρία Μαθήματα ιππασίας, σειραγωγέα, ιπποκομία. Αρχές της θεραπευτικής Ιππασίας. Σεμινάρια με Έλληνες και Ξένους Εισηγητές. Κατόπιν εξετάσεων παρέχεται πιστοποίηση.

Τόπος διεξαγωγής
Εγκαταστάσεις Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας
Π. Κανελλοπούλου 10, Γουδή

Διάρκεια Προγράμματος
Δύο δεκάμηνα

Έναρξη
Οκτώβριος 2011
Αίτηση συμμετοχής στο site μας www.trag.gr

Συμβουλές

Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε τα εξαρτήματα του Αλόγου, ειδικά αφού τα έχουμε χρησιμοποιήσει.

Γι?αυτό , χρειαζόμαστε μια βούρτσα , σφουγγάρια, νερό και σαπούνι.

Οι ιπποσκευές που είναι από δέρμα ,όπως η σέλα , τα χαλινάρια και τα γκέμια πρέπει να λιπαίνονται για να μην σκληρύνουν και για να διατηρηθούν περισσότερο .

Τις παραχαλινίδες και τα άλλα μεταλλικά κομμάτια τα πλένουμε με ζεστό νερό και τα στεγνώνουμε καλά . Έπειτα , αφήνουμε τα εξαρτήματα σε ένα ξηρό και όχι ιδιαίτερα ζεστό μέρος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε Δευτέρα - Παρασκευή 11.00 - 13.00 στο 210 7488566

Πληροφορίες για τα Σεμινάρια του Συλλόγου το έτος 2011

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...