Ποια παιδιά έχουν περισσότερα δερματικά προβλήματα;

Τα παιδιά γονιών με ανώτερη μόρφωση είναι πιο ευάλωτα στα δερματικά προβλήματα, όπως η ατοπική δερματίτιδα, σε σχέση με τα συνομήλικα παιδιά λιγότερο μορφωμένων γονιών, σύμφωνα με μια νέα αυστριακή έρευνα. Η έρευνα του Δρ Γκέραλντ Χάιντιγκερ του τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Pediatric Allergy and Immunology».

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, περίπου ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών πάσχει από ατοπική δερματίτιδα, μια κοινή μορφή εκζέματος, που προκαλεί κνησμό και εξανθήματα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά γονέων με πανεπιστημιακή και γενικά με ανώτερη εκπαίδευση έχουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δερματικά προβλήματα σε σχέση με τα παιδιά γονιών με χαμηλότερη μόρφωση.

Μεγαλύτερη αναλογικά επίπτωση φαίνεται να έχει το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας σε σχέση με το αντίστοιχο του πατέρα, δηλαδή τα παιδιά των ιδιαίτερα μορφωμένων μητέρων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ατοπική δερματίτιδα. Η έρευνα, επίσης, δείχνει ότι τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο από τα αγόρια. Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση ακόμα να εξηγήσουν τη σχέση ανάμεσα στο μορφωτικό επίπεδο των γονιών και στην εκδήλωση των δερματικών προβλημάτων στο παιδί τους. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι πιο μορφωμένοι γονείς απλώς έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και επίγνωση για τα προβλήματα υγείας των παιδιών τους και τα πηγαίνουν στον γιατρό τακτικότερα, με συνέπεια να καταγράφονται στα ιατρικά αρχεία περισσότερα περιστατικά δερματοπάθειας που αφορούν σε παιδιά μορφωμένων γονιών.

Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι οι πιο μορφωμένοι γονείς είναι πιο λεπτολόγοι στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου πλήρως από μικρόβια, πράγμα όμως που μπορεί μεν να οδηγεί σε λιγότερες μολύνσεις, αλλά δεν «εκπαιδεύει» σωστά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Μια τρίτη ερμηνεία είναι ότι οι πιο μορφωμένοι γονείς είναι και πιο ευκατάστατοι οικονομικά, με συνέπεια να έχουν στο σπίτι τους περισσότερες ώρες κεντρικής θέρμανσης, να κάνουν πιο συχνά μπάνιο και να βάζουν στο σώμα τους περισσότερα καλλυντικά -παράγοντες όλοι που ξηραίνουν το δέρμα του παιδιού.

«Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια ασθένεια του σύγχρονου τρόπου ζωής» σύμφωνα με τον ειδικό στα εκζέματα Δρ Γιον Χανιφίν του Πανεπιστημίου του Όρεγκον στις ΗΠΑ.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...