Τα κινητά βλάπτουν σοβαρά τα παιδιά

Πονοκέφαλοι, κόπωση, άστατος ύπνος και αδυναμία συγκέντρωσης παρατηρούνται στα παιδιά και στους εφήβους που κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς bluetooth ή hands free. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ότι μελέτες έδειξαν πως το 60% των παιδιών 5-15 ετών αφιερώνει τουλάχιστον μία ώρα καθημερινά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το 25% περισσότερες από δύο ώρες. Ειδικότερα, έρευνα που έγινε στην περιοχή του Πειραιά και της Καλαμάτας έδειξε ότι όλοι οι έφηβοι (ποσοστό 100%) διαθέτουν κινητό τηλέφωνο! Μάλιστα, το 65% των γονιών αντικαθιστά συχνά με νέα μοντέλα το κινητό τηλέφωνο των παιδιών τους. Χρήση bluetooth κάνει μόνο το 2% των παιδιών και hands free το 40%. Οι τρεις στους τέσσερις μιλούν πάνω από μία ώρα την ημέρα και οι δύο στους δέκα εφήβους πάνω από 2-3 ώρες. Τα παιδιά που δεν χρησιμοποιούν hands free/bluetooth παραπονούνται για κόπωση (12%), αδυναμία συγκέντρωσης (15%), κεφαλαλγία (35%) και άστατο ύπνο (22%). Αντιθέτως, όσα παιδιά χρησιμοποιούν hands free/bluetooth δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τη διοργάνωση του 48ου Πανελληνίου Παιδιατρικού Συνεδρίου.

Σε κίνδυνο θέτουν την υγεία των παιδιών τους οι γονείς που χορηγούν σ' αυτά φάρμακα χωρίς να έχουν συμβουλευτεί τον παιδίατρό τους. Από μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, προκύπτει ότι οι εννέα στους δέκα χορηγούν στα παιδιά τους φάρμακο χωρίς συνταγή ή συμβουλή παιδιάτρου. Οι δύο στους τρεις γονείς βασίζονται σε προηγούμενη εμπειρία, οι μισοί στις συμβουλές του φαρμακοποιού, οι δύο στους πέντε στην άποψη φίλου τους και ο ένας στους 20 στα Μέσα Ενημέρωσης. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί φαρμακοποιοί αλλάζουν τις συνταγές των γιατρών.

Την ίδια στιγμή, στοιχεία δείχνουν ότι το βασικότερο αίτιο δηλητηριάσεων των παιδιών είναι η κατανάλωση φαρμάκων (41%), κάτι που δείχνει ότι τα σκευάσματα δεν φυλάσσονται σωστά. Ακολουθούν η κατανάλωση πετρελαίου (17%) και η μάσηση τσιγάρου (12%).

Το 48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως 23 Μαΐου 2010 στη Μύκονο και αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός αναφορικά με την υγεία των παιδιών.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...