Καλοκαιρινά παιχνίδια στα μουσεία

Ποιες εκδηλώσεις για παιδιά έχουν προγραμματίσει τα αθηναϊκά πολιτιστικά ιδρύματα για τους επόμενους μήνες
Ανασκαφές, πικνίκ, κατασκευές, γαστρονομικά εργαστήρια, εκστρατείες εξοικείωσης με τον κόσμο του βιβλίου, κηπουρική, παιχνίδια με το νερό, το χώμα και την άμμο: το καλοκαίρι δίνει τη δυνατότητα μιας πιο συστηματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Σε αυτό το πνεύμα κινούνται πολλές από τις προτάσεις που απευθύνουν αυτό το διάστημα σε μικρούς και μεγάλους μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και χώροι αφιερωμένοι στο παιδί. Επιλέξαμε ενδεικτικά ορισμένες από αυτές.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Πάμε κατασκήνωση
Ενας ολόκληρος κόσμος, ελληνικός αλλά και παγκόσμιος, στήνεται για να διευρύνει τον παιδικό ορίζοντα στον δοκιμασμένο «Ελληνικό Κόσμο» της Πειραιώς. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μαΐου τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους κούκλα, θα έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία γνωρίζοντας ένα πραγματικό ρομπότ και θα ξεναγηθούν στον μαγικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου Χουάν Μιρό . Επίσης θα γνωρίσουν την ιστορία του Νάρκισσου, θα μάθουν για τα λουλούδια, θα ταξιδέψουν στον χρόνο με μια τριακόντορο και θα γίνουν για λίγο αρχαιολόγοι, για να εξερευνήσουν τους θησαυρούς που βρίσκονται στο σκάμμα του «Ελληνικού Κόσμου».

Για το Σάββατο 22 Μαΐου προτείνεται το πρόγραμμα «Ο Μiro γλύπτης» και για τις 23 Μαΐου τα προγράμματα «Τα πλοία έχουν ιστορίες να μας δηγηθούν» και «Ανασκαφή για όλους... μικρούς και μεγάλους». (Το κόστος της συμμετοχής είναι 8,5 ευρώ για κάθε παιδί). Το πιο πρωτότυπο πρόγραμμα όμως που προτείνει ο «Ελληνικός Κόσμος» δεν είναι άλλο από μια εναλλακτική κατασκήνωση με τίτλο «Καλοκαίρι στην πόλη». Για δύο εβδομάδες, από Δευτέρα ως Παρασκευή, παιδιά ηλικίας 5-12 ετών θα συμμετάσχουν σε ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντός του Ελληνικού Κόσμου με προβολές, εκθέσεις και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Το «Καλοκαίρι στην πόλη 2010» υλοποιείται σε τέσσερα δεκαήμερα και περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη έχει τίτλο «Κουπί γοργά, πόλεις μας περιμένουν» (21/6-2/7 και 19-30/7) και η δεύτερη «Σκάψε, σκάψε, μύθους θα βρεις» (5-16/7 και 23/8-3/9).

Επικοινωνία-κρατήσεις τηλ. 212 2540.000, www.summer.hellenic-cosmos.gr ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΓΑΙΑ
Είμαστε ό,τι τρώμε
Μπορούν τα παιδιά να ανοίξουν φύλλο, να φτιάξουν ζύμη για ψωμί, τηγανιτές πατάτες και τη δική τους μερέντα από ταχίνι; Φυσικά και μπορούν- με τη σωστή καθοδήγηση. Το Παιδικό Βιωματικό Εργαστήριο Μεσογειακής Κουζίνας για παιδιά ηλικίας ως και 12 ετών, από τον Στάθη Κατσαρέλη, το Σάββατο 22 Μαΐου θα επιχειρήσει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στη γαστρονομική μας ταυτότητα για χάρη των παιδιών (κόστος 18 ευρώ). Για τις 23 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η δράση παιχνιδιού και εικαστικής δραστηριότητας «Συνταγές ζωγραφιστές απ΄ τη Μεσόγειο» από την εικαστικό και παιδαγωγό της τέχνης Πολυξένη Τσοπάνογλου-Παπαρρηγοπούλου (κόστος 15 ευρώ).

Πληροφορίες-εγγραφές τηλ. 210 8019.784, www.gnhm.gr ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Στον κόσμο του βιβλίου
«Ενα βιβλίο, μια θαυμαστή περιπέτεια!» είναι ο τίτλος της σειράς εκδηλώσεων για παιδιά που διοργανώνει το Νεανικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου. Οι μήνες Μάιος και Ιούνιος είναι αφιερωμένοι στο Φυσικό Περιβάλλον και στην προστασία του. Στόχος των νέων αυτών δράσεων της Βιβλιοθήκης είναι να «ανοίξει τις πόρτες της» στα παιδιά, να τα φέρει σε επαφή με το βιβλίο και να παράγει μια σειρά από θετικές εικόνες και συναισθήματα, που θα τα βοηθήσουν να αγαπήσουν την ανάγνωση, τη μελέτη και τον θεσμό της βιβλιοθήκης γενικότερα. Με αφορμή τον εορτασμό του Διεθνούς Ετους Βιοποικιλότητας, οι συγγραφείς και οι εικονογράφοι με τη βοήθεια παιδαγωγών και εμψυχωτών προσκαλούν τους μικρούς φίλους του βιβλίου σε επτά ωριαίες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν πρωτότυπα δρώμενα και διαδραστικά παιχνίδια εμπνευσμένα από τα δικά τους βιβλία, με θέματα από τη φύση και το περιβάλλον. Η σειρά των εκδηλώσεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Ενδεικτικά, το Σάββατο 22 Μαΐου προτείνεται για παιδιά 6-9 ετών «Ο Βασίλης και οι θυμωμένες ζωγραφιές» της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή (εκδόσεις Ψυχογιός).

Πληροφορίες τηλ. 210 9469.631/2, www. eugenfound.edu.gr ΦΤΕΡΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
Παιχνίδια στην αυλή
Οσοι γονείς προκρίνουν τις υπαίθριες δραστηριότητες για τα παιδιά τους μάλλον θα βρουν ενδιαφέροντα τον νέο χώρο δημιουργικής έκφρασης, παιχνιδιού και διασκέδασης που εγκαινιάζει το Φτερό. Ο λόγος για την Αυλή του Φτερού, όπου από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και καθ΄ όλη τη διάρκεια του summer camp (14/6-30/7) θα πραγματοποιούνται διάφορα εργαστήρια (κηπουρική, παιχνίδια με νερό, χώμα και άμμο, εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες, θεατρικά μουσικά δρώμενα κ.ά.). Η νέα Παιδική Αυλή στην πόλη ανοίγει τις πόρτες της την Κυριακή 30 Μαΐου.

Πληροφορίες τηλ. 210 9247.182, 6942 202.939, www.ftero.gr ΤΗΙS ΙS ΝΟΤ Α GΑLLΕRΥ
Μικροί κεραμιστές
«Πιάνουν» τα χέρια του μικρού; Ενα εκπαιδευτικό εργαστήριο πηλού θα σας διαφωτίσει. Η κεραμίστρια Δανάη Γεμενάκη θα διδάξει στα παιδιά την τέχνη της κεραμικής και εν συνεχεία οι μικροί συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι αφομοίωσαν τα όσα είδαν και άκουσαν δημιουργώντας όλοι μαζί ένα μεγάλο γλυπτό. Η ομαδική δουλειά θα γίνει το Σάββατο 22 Μαΐου. Τιμή συμμετοχής: 15 ευρώ.

Πληροφορίες τηλ. 210 3317.505, 6939 475.685, thisisnotagallery.athens@gmail.com ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
Στου Φιλοπάππου
Ως του Φιλοπάππου, με το δισάκι τους για πικνίκ, θα φθάσουν τα παιδιά 7-12 ετών που θα συμμετάσχουν στις δημιουργικές δραστηριότητες και στα εργαστήρια που διοργανώνουν οι άνθρωποι του Μουσείου Συναισθημάτων κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών. Τα παιδιά δεν θα προβληματιστούν μόνο γύρω από το υλικό της ήδη γνωστής έκθεσης «Ποιος είμαι εγώ;» του Μουσείου, αλλά θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν σε κινητικά παιχνίδια, καθώς και σε εκδρομές. Τα προγράμματα διοργανώνονται ανά δεκαήμερο με κόστος συμμετοχής 300 ευρώ.

Πληροφορίες τηλ. 210 9218.329, www.mce.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=332210&ct=4&dt=18/05/2010#ixzz4OerPy6ux

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...