Παιχνίδια για όλες τις εποχές

ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ
Εκτός από μια βόλτα στο πάρκο με το παιδί σας, του προσφέρετε ταυτόχρονα και μια θαυμάσια ευκαιρία να διαλέξει ένα μικρό δέντρο και να αναλάβει τη φροντίδα του. Μια συζήτηση θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι το δέντρο μπορεί να μη μας ανήκει με τη στενή έννοια του όρου, αλλά αν το φροντίσουμε, τα αποτελέσματα θα είναι ευεργετικά. Κάθε φορά που πηγαίνετε στο πάρκο, μπορεί να ρίχνει, με το κουβαδάκι του ή με ένα ποτήρι νερό στη ρίζα του δέντρου.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Μπορεί το παιδί σας να κρατήσει ένα χάρακα ισορροπώντας τον στην παλάμη του; Έχει ενδιαφέρον να το προσπαθήσει, εσείς θα του δείξετε με ποιον τρόπο μπορεί να βρει το κέντρο βάρους του χάρακα στην παλάμη του. Το θέμα είναι να φροντίσετε να είναι λείος και μικρός για λόγους ασφάλεια. Αφήστε μετά το παιδί να προσπαθήσει μόνο του και να βρει τον τρόπο ισορροπίας. Αργότερα, δοκιμάζεστε και με άλλα αντικείμενα, βεβαιωθείτε μόνο πρώτα οι ίδιοι αν είναι πράγματι κατάλληλα γι’ αυτό το παιχνίδι, θα αποφύγετε σίγουρα μερικές καταστροφές. Αυτή η δραστηριότητα είναι μια εξαιρετική εξάσκηση για το συντονισμό χεριού-ματιού.

ΦΑΣΟΛΟΣΑΚΟΥΛΑ
Βάλτε μισή κούπα αμαγείρευτα φασόλια σε μια μικρή σακούλα . Αφήστε ένα κενό αέρα μέσα στη σακούλα ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος να κινούνται. Δέστε τη σακουλίτσα μέσα σε μια παλιά κάλτσα. Δέστε την κάλτσα με λάστιχο και μετά κόψτε ότι είναι περιττό. Είναι απαραίτητες δυο σακουλίτσες γι’ αυτό το παιχνίδι. Διαμορφώστε ένα χώρο με μερικά εμπόδια όπως καρέκλες, μικρά τραπέζια και άλλα μικροέπιπλα. Οι δυο παίκτες βάζουν στο κεφάλι τους τη σακουλίτσα σαν καπέλο και διασχίζουν το χώρο περνώντας πάνω από τα εμπόδια χωρίς να τους πέσει κάτω η σακούλα.

ΤΑ ΖΩΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ
Μήπως τα παιχνίδια-ζωάκια των παιδιών σας παραπονούνται συχνά τα πρωινά για πόνους στη μέση; Γκρινιάζουν μετά το πρωινό ξύπνημα; Αν ναι, αυτό το παιχνίδι θα διασκεδάσει τα παιδιά σας και θα βοηθήσει τα ζωάκια τους να κάνουν έναν αναπαυτικότερο ύπνο. Πρώτα πείτε στο παιδί σας να συγκεντρώσει τα αγαπημένα του ζωάκια-παιχνίδια ή τα πάνινα ζωάκια του. Μετά ψάξτε το κατάλληλο μέγεθος κουτιών, τα οποία θα μετατραπούν σε άνετα κρεβατάκια. Στη συνέχεια φροντίστε και για μαλακά στρώματα, π.χ. σκισμένες λωρίδες εφημερίδας ή κομμάτια πετσέτας ενώ για τα πολύ μικρά κουτάκια το βαμβάκι είναι το πιο κατάλληλο. Το παιδάκι σας τώρα θα αποφασίσει μόνο του με ποιο τρόπο θα τα νανουρίσει, κουνώντας τα, τραγουδώντας ή διαλέγοντας το διάβασμα μιας μικρής ιστορίας.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ
Τα παιδιά συνήθως έχουν μεγαλύτερη παρατηρητικότητα από τους ενήλικες. Διαπιστώστε το παίζοντας αυτό το παιχνίδι. Πηγαίνετε σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και ζητάτε από το παιδί να ψάξει και να σας πει ποιο είναι το μεγαλύτερο και ποιο το μικρότερο πράγμα π.χ. στην κουζίνα να δείξει τη μεγαλύτερη κατσαρόλα και τη μικρότερη ή το τηγάνι, στη βιβλιοθήκη το μεγαλύτερο βιβλίο και το μικρότερο………

ΟΔΗΓΟΣ ΤΥΦΛΟΥ
Αυτό το παιχνίδι, αν και είναι πολύ συνηθισμένο παραμένει αγαπητό σε όλα τα παιδιά. Είναι ευχάριστο και υπενθυμίζει σε όλους την πολυτιμότητα της όρασης. Να μια παραλλαγή του παιχνιδιού που μπορείτε να παίξετε μαζί με το παιδί σας. Παίζεται ως έξης: Δένετε τα μάτια σας με ένα μαντήλι και αφήνετε το παιδί σας να σας οδηγήσει. Πρέπει να του δώσετε να καταλάβει ότι βλέπει και για τους δυο σας. (Φροντίστε ο χώρος σας να είναι ασφαλής). Το παιδί σας οδηγεί και σας συμβουλεύει για τυχόν απροσεξίες. Μπορεί ακόμη να σας βοηθήσει να φάτε καθοδηγώντας σας να βάλετε στο στόμα σας το κουτάλι ή να βρείτε το σαπούνι για να πλύνετε τα χέρια σας.

ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Τα άδεια κουτιά δημητριακών είναι καταλληλότερα από τα χάρτινα κουτιά άλλων τροφίμων για την κατασκευή μιας χάρτινης πολιτείας. Τυλίξτε τα κουτιά με απλό χαρτί ή χαρτί τύπου εφημερίδας χωρίς τυπογραφικά στοιχειά. Μετά σχεδιάστε παράθυρα, πόρτες και έπιπλα επάνω στο κουτί ή κάντε ανοίγματα με το ψαλίδι για πόρτες και παράθυρα. Η συνεργασία με το παιδί σας είναι σημαντική σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής. Με τη βοήθεια σας οι μικροί σας αρχιτέκτονες μπορούν να ζωγραφίσουν τους δρόμους και τα οικοδομικά τετράγωνα πάνω σε ένα μεγάλο χαρτόνι και μετά να τοποθετήσουν τα κουτιά-κτίρια πάνω στο σχέδιο…….

ΑΛΥΣΙΔΩΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
Αυτή η δραστηριότητα για δυο ή περισσότερους μπορεί να παράγει μια τρελή τέχνη. Το παιχνίδι αρχίζει ως έξης: τραβάτε μια γραμμή ή φτιάχνετε ένα σχέδιο πάνω σε ένα φύλλο χαρτιού. Το παιδί σας προσθέτει μια γραμμή ή ένα σχήμα. Μετά είναι πάλι η δική σας σειρά. Συνεχίστε με αυτό τον τρόπο μέχρι να γεμίσει ολόκληρη η σελίδα (προσπαθήστε η κάθε νέα γραμμή ή σχήμα να γίνει με μαρκαδόρο ή μολύβι διαφορετικού χρώματος). Με κάθε νέα γραμμή που προστίθεται, περιγράψτε την εικόνα που βλέπετε να σχηματίζετε. Έχει πολύ ενδιαφέρον να κάθεστε ο ένας απέναντι από τον άλλο για να έχετε τελείως διαφορετική οπτική γωνία.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...