Κουκλοθέατρο από τη Χώρα

Κουκλοθέατρο από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Απόλυτα συναρπαστικό», «θέαμα που μαγνητίζει», «εμπειρία που καθηλώνει»…

Έίναι μερικά από τα σχόλια που ακούγονται μετά από κάθε παράσταση του παραδοσιακού ιαπωνικού κουκλοθέατρου Κουρουμά Νινγκιό, με πρωταγωνιστές τις περίτεχνες κούκλες με το επιβλητικό τους μέγεθος, με τα λαμπερά παραδοσιακά τους ρούχα, με τις εξεζητημένες κομμώσεις τους, μάρτυρες της αίγλης της ιαπωνικής αναγέννησης.

Παραδοσιακή, μακραίωνη τέχνη, που για αιώνες ψυχαγώγησε ενήλικες κυρίως, αλλά και παιδιά, αγαπημένο θέαμα της ιαπωνικής αυλής και των σαμουράι, το Κουρουμά Νινγκιό έρχεται στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου για μια παράσταση 90 λεπτών στο Μέγαρο Μουσικής, που θα προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό του να γνωρίσει το πραγματικό άρωμα και την ατμόσφαιρα των λαϊκών δραμάτων της εποχής του Έντο (1603-1897, η τελευταία περίοδος της φεουδαρχικής Ιαπωνίας).

Στη σκηνή της Αίθουσας Νίκος Σκαλκώτας θα παρουσιασθούν τρεις ιστορίες: το «Δοξαστικό Σανμπασό», «Ράντσιο: ο θρήνος της Ομίγια» και «Γιάτζι Κίτα».

Η μοναδική αυτή παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της Ιαπωνικής Εβδομάδας, που οργανώνεται στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και το Ελληνο-Ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Το Κουρουμά Νινγκιό είναι μια ειδική περίπτωση ιαπωνικού κουκλοθέατρου, που συνδυάζει τις κούκλες με την αφήγηση και τη μουσική. Το θίασο και τον δεξιοτέχνη κουκλοπαίχτη Νισίκαουα Κόριου Ε΄, συνοδεύει το συγκρότημα παραδοσιακής ιαπωνικής μουσικής Shinnai Joruri με τον διάσημο τραγουδιστή Τσούρουγκα Ουακασανοτζό ΧΙ, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιαπωνίας, Εθνικός Θησαυρός εν Ζωή.

Ο σχετικά πρόσφατος συνδυασμός δυο παραδοσιακών τεχνών, του κουκλοθεάτρου Κουρουμά Νινγκιό και του μοναχικού τραγουδιού Σίναϊ προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στο θεατή και δημιουργεί έναν παράδοξο και εντυπωσιακό κόσμο, στον οποίο συναντούνται μια τέχνη λυρική, απόμακρη και υπερφορτισμένη και μια σκηνική απόδοση ψευδαισθησιακή, αληθοφανής και γειωμένη.

Το σκηνικό δράμα εμπνέεται από την ιαπωνική λογοτεχνία της εποχής με ιστορικό ή ψευδοϊστορικό περιεχόμενο, αλλά και από τις παραδοσιακές μπαλάντες των περιπλανώμενων αφηγητών, ενώ το αφηγηματικό τραγούδι Σίναϊ δίνει έμφαση στα συναισθήματα των ηρώων και όχι στην εξέλιξη της δράσης και εκφράζει τις αγωνίες των ανερχόμενων συντηρητικών τάξεων και τα νέα ιδανικά που είχε ανάγκη η αστική ιδιωτική ζωή στη μεγαλούπολη.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: €8,00(φοιτητικά) – 22,00 – 35,00

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, 8.30 μ.μ.
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Με ελληνικούς υπέρτιτλους

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...