Πάμε Σαββατοκύριακο

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει…. Παραμύθι θα μυρίσει!

Ιστορίες του Αριστοφάνη, μαθηματικές ιστορίες, ιστορίες comics, ξεκαρδιστικές ιστορίες, αλλά και ιστορίες σε βαλίτσες, μας ταξιδεύουν μέχρι τα νησιά της άγονης γραμμής… σαν παραμύθι!

…Και τότε, ο μαλαματένιος αργαλειός, ένα φιλντισένιο χτένι και οι τρείς Μοίρες, μπλέκονται και «υφαίνουν» το πιο όμορφο Σαββατοκύριακο για εμάς και τα παιδιά μας!

Παίζω και μαθαίνω

Γράφοντας με εικόνες comics στον Χώρο Τέχνης & Δράσης Βρυσάκι. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μαθαίνουν τα βασικά χαρακτηριστικά της αφήγησης και των comics, τη διαφορά με τη εικονογράφηση και τη ζωγραφική, αλλά και δημιουργούν μικρές ή και μεγαλύτερες ιστορίες, χρησιμοποιώντας τη «γραμματική» και το «συντακτικό» της… 9ης τέχνης!

Αλλά και για να γνωρίσουν τα παιδιά καλύτερα τον εαυτό τους, πρέπει πρώτα να γνωρίσουν Το τέρας που το λένε…δυσκολία , το οποίο φωλιάζει στο Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας και έχει τόσα μάτια, τόσα χέρια και τόσα πόδια, όσα ο φόβος μας, μας αφήνει να βλέπουμε. Σκοπός μας θα είναι να ξεπεράσουμε τη «δυσκολία», γνωρίζοντας τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας!

Και τότε, θα ξεκινήσει ένα υπέροχο και μακρινό ταξίδι… Ένα ταξίδι στην άγονη γραμμή… σαν παραμύθι , με αφετηρία το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο άγνωστος κόσμος των νησιών της άγονης γραμμής ζωντανεύει σε ένα εργαστήρι πηλού, όπου τα παιδιά γίνονται παραμυθο-πλάστες και δίνουν μορφή στα σπίτια, τα ζωάκια και σε ό,τι άλλο «δουν» με τα μάτια της φαντασίας τους...

Μύθοι και Παραμύθι

Και ο Αριστοφάνης με τις Όρνιθες και την Ειρήνη περνούν από τον παιδότοπο του βιβλιοπωλείου του Παιδικού ΙΑΝΟΥ στην Αθήνα, για να μας αφηγηθούν τις διαχρονικές τους… Ιστορίες του Αριστοφάνη , σε διασκευή του Φίλιππου Μανδηλαρά.
Ενώ και στον Παιδικό ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, μικροί και μεγάλοι θα ακολουθήσουν Τη μεγάλη βόλτα του κυρίου Πετράν , παίζοντας και τραγουδώντας, για να γνωρίσουν αυτούς που συναντά στην πορεία του μεγάλου περίπατου…

..Αλλά και να ακούσουν Ξεκαρδιστικές Ιστορίες από τον πιο διάσημο συγγραφέα όλου του κόσμου, τον Τζερόνιμο Στίλτον, ο οποίος περιμένει τα παιδιά στο Βιβλιοπωλείο Παπανικολάου, με δώρα και… ποντικο-παιχνίδια!

Και τότε, στο Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας όλοι θα αναφωνήσουν …. Αχ σοκολάτα , που με τους καρπούς του κακάο σου ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο και «μαγεύεις» ακόμη και φτωχούς παραγιούς, για να μπορέσουν να γίνουν βασιλιάδες, δίπλα σε… λαίμαργες βασιλοπούλες! Γιατί η αγάπη - για τη σοκολάτα -… όλα τα νικά!

Ανοίγουμε αυλαία

Με στημόνι αρχαίους ελληνικούς μύθους και λαϊκές αφηγήσεις… και υφάδι παραδοσιακά τραγούδια, νανουρίσματα και παιχνιδο-τράγουδα! Ο Μαλαματένιος αργαλειός και το φιλντισένιο χτένι μπλέκουν και υφαίνουν την ιστορία της μικρής Ρηνιώς, έχοντας τη βοήθεια από τις… τρεις Μοίρες! Και κάπως έτσι, η σκηνή του Θεάτρου «Κάτω απ’ τη γέφυρα» μεταμορφώνεται σε δημιουργικό χώρο, για να μάθουν τα παιδιά την υφαντική τέχνη!

…Πριν να ξεσπάσει η παράξενη βροχή και να μπουν Τα παραμύθια στις βαλίτσες ! Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, οι ταξιδιώτες μεταμφιέζονται και μπαίνουν στα παραμύθια, οι θεατές συμμετέχουν και ο κουκλοθίασος HOCUS-POCUS, για πρώτη φορά από την Αθήνα, μας ταξιδεύει με τις βαλίτσες… ανοιχτές!

Ώρα για Τέχνη

…Και Διαδρομές στο Μουσείο, με διαδραστικές ξεναγήσεις για όλη την οικογένεια και θεματικό άξονα το… ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα! Γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ακολουθώντας μια διαδρομή και συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι με την αρχαιολόγο – μουσειοπαιδαγωγό κα Κατερίνα Σταμίδη, με αντικείμενο την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

Αλλά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και μια Δημιουργική συνάντηση στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης , για να δουν και να περιεργαστούν τα εκθέματα, παρέα με την μουσειοπαιδαγωγό κα Μαρία Αγγελή, όπου εστιάζοντας στις φόρμες, τα σύμβολα και τους συμβολισμούς, τις αναλογίες και τα μεγέθη και, συνδέοντας τα έργα με την κοινωνική ζωή της εποχής, θα ρίξουν τις γέφυρες με τη ζωή στη σύγχρονη πόλη.

…Για να ανακαλύψουν την χρησιμότητα, αλλά και τη χρηστικότητα της επιστήμης, μέσα από την Τέχνη και τα Μαθηματικά , αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Ηρακλειδών, απολαμβάνοντας κοινές δραστηριότητες με τους γονείς. Έτσι, και οι μεγάλοι θα γίνουν μαθητές μαζί με τα παιδιά, σε ένα πρόγραμμα που θα τους εισάγει στην εύρεση του τρόπου επικοινωνίας των μαθηματικών προς το παιδί, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!

Πάμε Παντού

..Γιατί η καρδιά του Καρναβαλιού χτυπά στο athensheart , που καλωσορίζει τις Απόκριες με ένα εργαστήρι ζωγραφικής στα χρώματα του Καρναβαλιού, καθώς και ομαδικά κινητικά παιχνίδια, που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς επισκέπτες.

Αλλά θα συναντήσουμε και Εικαστικά εργαστήρια με την Pascaline Bossu στο Μουσείο Ηρακλειδών, που απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού και χαρίζουν μοναδικές ώρες δημιουργίας.

Και τότε, μπορούμε και να Φανταστούμε τον εαυτό μας αλλιώς ! …Με μια ρόδα στο κεφάλι, με πλαστικά κουτάλια στα αυτιά και καπάκια από γάλα στη μύτη! Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μας περιμένουν όλα τα απαραίτητα αντικείμενα σε ένα εργαστήρι χειροτεχνίας και κατασκευών, για να μεταμορφώσουμε το πρόσωπό μας, χρησιμοποιώντας υλικά… που αρχικά προορίζονταν για ανακύκλωση!


Έρχεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου και φέρνει δώρο στα παιδιά ζεστές, τρυφερές και χαμογελαστές δραστηριότητες…
…Μια ανεκτίμητη αξία στην καρδιά του χειμώνα!

Καλή μας διασκέδαση!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...