Καρναβαλολογίες

Η αρχαία ελληνική ιστορία εμπλέκεται και στην αποκριά, μιας και που θεωρείται ότι το καρναβάλι έχει τις ρίζες του στις λατρευτικές γιορτές προς τιμήν του θεού Διονύσου (ανθεστήρια , βακχεία) στην αρχαία Ελλάδα.

Με την επικράτηση του χριστιανισμού, ο λαός συνδύασε στοιχεία της αρχαιοελληνικής λατρείας με την παράδοση απο την περίοδο πριν από τη Σαρακοστή.

Ανέκαθεν, απαραίτητο στοιχείο των μασκαράδων ήταν η μάσκα πρόγονός της οποίας ήταν τα προσωπεία που φορούσαν οι ηθοποιοί στο αρχαίο ελληνικό θέατρο.

Kαταγωγή της μάσκας

Ταξιδεύοντας στη Μεσοποταμία και τη Βαβυλώνα το 2.000π.χ θα συναντήσουμε τις πρώτες μεταμφιέσεις . Δεν υπάρχει λαός που να μην έχει χρησιμοποιήσει την μάσκα για διαφορετικούς λόγους σε διαφορετικές εποχές.
Ο άνθρωπος όταν μεταμφιεζόταν είχε πάντα την δυνατότητα να αλλάξει ρόλο, να αποκτήσει δύναμη, να καταργήσει τις κοινωνικές διακρίσεις.

Η μάσκα χρησιμοποιήθηκε σαν αποτρεπτικό των κακών πνευμάτων ,για να διώξει τους εχθρούς ή σαν νεκρικό προσωπείο κυρίως για τους βασιλιάδες.

Μία απο τις κορυφαίες εκδήλωσεις της Ελλάδας.

Ο 1ος αποκριάτικος χορός θεωρείται πως έγινε στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη το 1829.

Στη δεκαετία του 1870, περίοδος οικονομικής ανάπτυξης για την Πάτρα το Δημοτικό θέατρο παραχωρείται για την διεξαγωγή των πρώτων δημόσιων αποκριάτικων χορών, ενώ συγχρόνως εμφανίζονται και τα πρώτα καρναβαλικά άρματα.

Καρναβάλι στην Πάτρα
Πάτρα 2006 (patras2006.gr)

Το 1880 εμφανίζονται στους δρόμους οι πρώτες μπούλες. Τα χρόνια 1900, 1907 και 1909 παίρνουν για πρώτη φορά μέρος άτομα από όλες τις κοινωνικές τάξεις και είναι τότε που καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος. Πόλεμος με κέρινα αυγά γεμισμένα με κομφετί (πρόδρομος του σημερινού σοκολατοπόλεμου).

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το καρναβάλι ήταν υποτονικό με εξαίρεση τις χρονιές 38 και 39 που έγιναν τα πιο ωραία και εντυπωσιακά καρναβάλια. Το 1966 εισήχθηκε το Κυνήγι του Κρυμμένου θησαυρού. Από το 1974 και μετά, αρχίζει σιγά σιγά να γιγαντώνεται και να παίρνει τη σημερινή του μορφή.

Στα πλαίσια του καρναβαλιού της Πάτρας οργανώνεται και Καρναβάλι για παιδιά. Για φέτος το θέμα που θα κυριαρχήσει στις κατασκευές αλλά και στις δράσεις είναι το «παιχνίδι».

Περισσότερες πληροφορίες στο www.carnivalpatras.gr

Απο την Πάτρα & τη Βενετία στη μακρινή Βραζιλία.

Το καρναβάλι της Πάτρας

Το καρναβάλι της Βραζιλίας

Βραζιλιάνικο ΚαρναβάλιΤο πρώτο καρναβάλι της Βραζιλίας μας πηγαίνει πίσω στο 1840. Προέρχεται από την Πορτογαλική γιορτή "entrudo", μια τελείως χαοτική γιορτή κατά την οποία γινόταν πόλεμος πετώντας νερό και φαγητό χωρίς να αποκλείονται οι κλιμακώσεις. Δέκα χρόνια μετά ακολούθησαν οι πρώτες παρελάσεις και τα άρματα.

Η σάμπα ενσωματώθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις γύρω στο 1917 και τα σχολεία σάμπας αποτελούν και οργανώνουν σήμερα το κύριο κομμάτι του καρναβαλιού της Βραζιλίας.

Το καρναβάλι της Βενετίας

Καρναβάλι στη Βενετία
Πηγή: Wikipedia
Η μάσκα έδωσε τη δυνατότητα και στους Βενετούς να αλλάξουν ρόλους, και να καταργήσουν τις κοινωνικές διακρίσεις. Η μάσκα έκρυβε όμως και αξιόποινες πράξεις, όπως κλοπές, βιασμούς, ακολασίες κάθε μορφής έως και φόνους. Οι άρχοντες γινόταν υπηρέτες, οι υπηρέτες άρχοντες. Οι γυναίκες άντρες και οι άντρες γυναίκες. Οι "εορταστικές εκδηλώσεις" διαρκούσαν μέχρι και μισό χρόνο.

Οι αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν δια νόμου οποιαδήποτε μεταμφίεση ακόμη και την εποχή του Καρναβαλιού.

Τελικά ο Ναπολέον το 1797 απαγόρευσε το καρναβάλι. Μετά από περίπου 200 χρόνια αυτό άνθισε ξανά, καθώς και η σχεδόν ξεχασμένη τέχνη της κατασκευής της μάσκας και έτσι απέκτησε τη σημερινή του σημασία.

Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Τελευταίο, αλλά επίσης άξιο προσοχής, αφήσαμε το «Καρναβάλι της Ξάνθης» που δείχνει να μένει πιστό σε λαϊκές παραδόσεις.

“Αποκρηάτικες Θρακικές Γιορτές” έπειτα ‘Θρακικές Λαογραφικές Εορτές’ αργότερα ‘Ξανθιώτικο Καρναβάλι’. Αρχή τους, η πρωτοβουλία μιας ομάδας συμπολιτών στα 1966 με το όνομα Τοπική Επιτροπή Τουρισμού. Άνθρωποι με φαντασία, διάθεση, προπάντων μνήμη.

Για 15 μέρες, η πόλη ζει στον ρυθμό της Αποκριάς, με θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις με επώνυμους καλλιτέχνες, χορούς συλλόγων στα κέντρα και στους υπαίθριους χώρους. Η πόλη γεμίζει από καρναβαλιστές, ιδιαίτερα στην παρέλαση της τελευταίας Κυριακής. Ένα μεγάλο τριήμερο ‘παιχνίδι χαμένου θησαυρού’, καρναβαλικά παιχνίδια…και πολλά άλλα

Το στίγμα του ξανθιώτικου καρναβαλιού διατηρείται με την είσοδο πάντα του θρακιώτη καρνάβαλου κατά την έναρξη των γιορτών και το κάψιμο του στο τέλος της Αποκριάς, με παραδοσιακά συγκροτήματα, με τις χορωδίες και τις καντάδες.

Η Ξάνθη, μια όμορφη πόλη του τόπου μας, θα γίνει για λίγες μέρες «η χώρα των μυστών, της μουσικής και του γέλιου», όπως αναφέρει ο Δήμαρχος της πόλης.Δραστικές περικοπές θα έχουν τα γνωστά καρναβάλια των δήμων Ρέντη-Νίκαιας, καθώς επίσης Μοσχάτου-Ταύρου, ενώ ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού φέτος δεν θα διοργανώσει την καρναβαλική παρέλαση που έκανε κάθε χρόνο με τη συμμετοχή των μαθητών.

Η κρίση έχει αγγίξει και το καρναβάλι της Ξάνθης, καθώς ο δήμος έχει προχωρήσει σε περικοπές. Ως αντιστάθμισμα προσπαθεί να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μάσκα, με στόχο μάλιστα να αποσπάσει το ρεκόρ Γκίνες

http://www.paidorama.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...